Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η κατεδάφιση αυθαιρέτων άρχισε. Θα συνεχιστεί;

Άρχισε από την Κρήτη η κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν κριθεί τελεσίδικα ως κατεδαφιστέα. Πρόκειται για κραυγαλέες περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης. Πριν από την εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης ελάχιστοι πίστευαν ότι αυτή θα γίνει πράξη. Μετά από την κατεδάφιση δύο αυθαιρέτων στην Κρήτη, "άρχισαν τα όργανα" και οι ξεκίνησε η προσπάθεια αποδόμησης του εγχειρήματος. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι εύλογα. Θα συνεχιστεί η προσπάθεια; Υπάρχουν οι δυνάμεις που θα στηρίξουν την εφαρμογή της νομιμότητας;

Τα δημοσίευμα της Καθημερινής, αποσπάσματα του οποίου αναδημοσιεύονται στην συνέχεια είναι κατατοπιστικό για τις προθέσεις της αρμόδιας Γραμματείας του ΥΠΕΚΑ αλλά το βίντεο που ακολουθεί είναι διαφωτιστικό των προσχημάτων και των λογικοφανών επιχειρημάτων που θα επιστρατευτούν για να μπλοκαριστεί η υπόθεση.

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στο Ηράκλειο ( Ο Σκαϊ ανακαλύπτει ζήτημα "ισονομίας")



Οι μπουλντόζες πιάνουν δουλειά σε Κρήτη, Ρόδο, Μύκονο (Καθημερινή 28/3/2013)

Η είδηση είναι τόσο ασυνήθιστη, που δυσκολεύεσαι να την πιστέψεις: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με την υποστήριξη των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, πρόκειται αύριο και μεθαύριο να κατεδαφίσει δύο αυθαίρετα σε παραλίες του νομού Ηρακλείου: μια ταβέρνα 420 τετραγωνικών, κυριολεκτικά επάνω στο κύμα, στην παραλία Τομπρούκ και τις παραλιακές εγκαταστάσεις ξενοδοχείου στα Μάλια, που κατέλαβαν παράνομα έκταση 3.200 τετραγωνικών.

Η κατεδάφιση αυθαιρέτων ήταν και είναι ένα τεράστιο ταμπού τόσο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και για την Πολιτεία. Οι αρμόδιοι υπολογίζουν μόνο το πολιτικό κόστος από τις διαμαρτυρίες των παρανομούντων και όχι το πολιτικό όφελος από όλους τους υπόλοιπους.

Την τελευταία διετία, η Ειδική Γραμματεία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ξεκίνησε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την κατάσταση. Κινητοποίησε τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για να οργανώσουν την καταγραφή των αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς, για τα οποία έχουν την ευθύνη (και τα οποία, βέβαια, δεν μπορούν να «τακτοποιηθούν» μέσω του Ν. 4014/11). Πριν από ένα έτος έγινε η πρώτη, πιλοτική κατεδάφιση έξι αυθαιρέτων στο Επιτάλιο Ηλείας, παραπήγματα τα οποία είχαν χτιστεί επάνω στο κύμα.

Κατόπιν, στα τέλη του προηγούμενου έτους (όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 30 Δεκεμβρίου 2012), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ολοκλήρωσε την καταγραφή 1.047 αυθαιρέτων και τη δημιουργία ενός λογισμικού, βάσει του οποίου μπορεί να κριθεί η «βαρύτητα» του κάθε αυθαιρέτου, ώστε να καθοριστεί η προτεραιότητα στις κατεδαφίσεις. Τώρα έρχεται η συνέχεια: αύριο και μεθαύριο, η Ειδική Γραμματεία και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης έρχονται να συνεχίσουν την προσπάθεια, με δύο κατεδαφίσεις σε παραλιακές περιοχές του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου. «Και τα δύο αυθαίρετα έχουν κριθεί τελεσίδικα, οπότε το μόνο που μένει είναι να κατεδαφιστούν», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής της υπηρεσίας, κ. Σάκης Κουρουζίδης. «Η κατεδάφιση θα πραγματοποιηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, υπό την αιγίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων» (σ.σ. υπηρεσία που συστήθηκε το 2010, αλλά παραμένει με δύο άτομα προσωπικό).

Θα υπάρξει συνέχεια στην Κρήτη; «Ναι, αλλά μόλις εξακριβώσουμε ποια από περίπου 70 αυθαίρετα που έχουν καταγραφεί σε αιγιαλούς, δάση και ρέματα (τα περισσότερα στην περιοχή του Λασιθίου) έχουν τελεσιδικήσει», λέει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Γιώργος Δεικτάκης. «Για τον λόγο αυτό έχουν δεσμευθεί ήδη από τον προκάτοχό μου 107.000 ευρώ. Ο,τι έρχεται τελεσίδικα στις υπηρεσίες μας θα κατεδαφίζεται άμεσα». Γιατί όμως οι κατεδαφίσεις προχωρούν με τόσο αργούς ρυθμούς; «Δυστυχώς, ο νόμος έχει πολλά “τερτίπια” και οι αυθαιρετούντες μάς καθυστερούν. Νομίζω όμως ότι πρέπει κάποια στιγμή να τελειώνουμε με αυτήν την υπόθεση. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει αν πρόκειται για αυθαίρετο ενός μεροκαματιάρη ή ενός μεγαλοξενοδόχου με πολιτικές διασυνδέσεις; Ολοι πρέπει να είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο».

Επόμενος «στόχος», η Μύκονος και η Ρόδος, δύο τουριστικά νησιά με μεγάλα πολεοδομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Κουρουζίδη, η πρώτη ομάδα κατεδαφίσεων στα δύο νησιά εκτιμάται ότι θα αφορά 50 - 60 αυθαίρετα (τα περισσότερα στον αιγιαλό). «Το διάστημα αυτό επιβεβαιώνουμε ποιες υποθέσεις έχουν τελεσιδικήσει στα δύο νησιά. Ο αριθμός των κατεδαφίσεων θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής ΠΕΧΩ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, κ. Ευστράτιος Δουλδούρος. «Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι απλό. Αν μια υπόθεση έχει από χρόνια τελεσιδικήσει, τότε ενδέχεται να χρειαστεί αυτοψία, για να σιγουρευτούμε ότι το αυθαίρετο... είναι ακόμα στη θέση του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε την ανάρτηση. Τα σχόλια δημοσιεύονται χωρίς προληπτικό έλεγχο. Η τήρηση των αυτονόητων κανόνων επαφίεται στον... "πατριωτισμό" των αναγνωστών μας.