Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

“Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση”


“Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση”
Μια ευκαιρία πολιτικής παρέμβασης για τη Δημοκρατική Αριστερά
Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου ο Τομέας Οικολογίας & Πράσινων Πολιτικών της ΔΗΜΑΡ οργάνωσε στα γραφεία της Αγ, Κων/νου εκδήλωση με τίτλο «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση-Μια ευκαιρία πολιτικής παρέμβασης για τη Δημοκρατική Αριστερά». Η εκδήλωση αποσκοπούσε στην ενημέρωση των μελών και φίλων της ΔΗΜΑΡ, ως προς το θέμα της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης της χώρας που δρομολογείται, καθώς και στη διαμόρφωση της θέσης του κόμματος, στη σχετική διαβούλευση που έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ.
Το σκεπτικό είναι ότι στην σημερινή χρονική περίοδο αποτελεί αναγκαία συνθήκη ένας Χωροταξικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός που θα παρέχει εκείνο το θεσμικό πλαίσιο  το οποίο, αφενός, θα συμβάλλει με όρους βιωσιμότητας στην προοπτική της ανάπτυξης της χώρας και, αφετέρου, θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον. Σ’ αυτή τη λογική επιδιώκεται να κινηθεί η μεταρρύθμιση του Συστήματος Χωροταξικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, της οποίας η αναγκαιότητα είναι κάτι που έχει επισημανθεί διαχρονικά. Ιδιαιτέρως, όμως,  σήμερα θα πρέπει να υποστηρίξει την ευρύτερη προσπάθεια της χώρας για την ανοικοδόμηση της οικονομικής της ανάπτυξης.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο  Δημήτρης Οικονόμου, καθ. Χωροταξίας–Πολεοδομίας, η Μάρω Ευαγγελίδου, μέλος του Τομέα, Γεν Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ,  η Λούση Κιουσοπούλου, Νομικός, η Ράνια Κλουτσινιώτη, Πολεοδόμος-Χωροτάκτης  και ο Νίκος Χλύκας, Δασολόγος-μέλος του Εθν. Συμβ. Χωροταξίας. Παρεμβάσεις έκαναν οι αρχιτέκτονες-πολεοδόμοι Κωνσταντίνος Tσαβδαρόγλου και Δάφνη Μπαρμπαγιανέρη, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος
Στις εισηγήσεις και τοποθετήσεις αναλύθηκαν: -Η αναγκαιότητα μιας Χωροταξικής Πολεοδομικής Μεταρρύθμισης  -Η προτεινόμενη διάρθρωση επιπέδων σχεδιασμού, το περιεχόμενο σχεδίων  και οι αντίστοιχες διοικητικές δομές (έγκρισης, παρακολούθησης και εφαρμογής)  -Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στο σύστημα σχεδιασμού και οι δυνατότητες αποκέντρωσης στα πλαίσια του Συντάγματος   -Η διαβούλευση, η συμμετοχή και οι διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων -Το Χωρικό Ρυθμιστικό Πλαίσιο και οι επενδύσεις -Οι προϋποθέσεις αναμόρφωσης του διοικητικού συστήματος χωροταξικού και  πολεοδομικού σχεδιασμού στην Ελλάδα
(Oι εισηγήσεις είναι διαθέσιμες πιέζοντας τους συνδέσμους στα ονόματα των ομιλητών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε την ανάρτηση. Τα σχόλια δημοσιεύονται χωρίς προληπτικό έλεγχο. Η τήρηση των αυτονόητων κανόνων επαφίεται στον... "πατριωτισμό" των αναγνωστών μας.