Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Για την αναγκαιότητα της κομποστοποίησης

Ερώτηση για την «Αναγκαιότητα προώθησης και άμεσης εφαρμογής προγραμμάτων κομποστοποίησης» κατέθεσε στην Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα. Στην ερώτηση επισημαίνεται το γεγονός ότι
Παρότι το  ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων θέτει συνεχώς αυστηρότερες προδιαγραφές, ελάχιστα έχουν προωθηθεί πολιτικές στην κατεύθυνση ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων που να ενσωματώνουν πρακτικές πρόληψης, μείωσης,  διαλογής, επαναχρησιμοποίησης.
Ωστόσο, η κομποστοποίηση ως σημαντικός πυλώνας ενός σύγχρονου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων ενέχει οφέλη περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.
Αφενός συμβάλει στην αποσυμφόρηση των Χώρων Υγειονομικής Ταφής από απορρίμματα με οργανικό φορτίο, μειώνοντας το συνολικό κόστος διαχείρισης (έξοδα συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης), συμβάλλοντας στη μείωση των δημοτικών τελών.
Από την άλλη πλευρά, το τελικό προϊόν της κομποστοποίηση (κομπόστ) αποτελεί σημαντικό εδαφοβελτιωτικό υλικό προς χρήση (πχ. για την ενίσχυση διαβρωμένων δασικών εκτάσεων, τη συντήρηση πάρκων και αλσών στις πόλεις, την ανάπλαση εγκαταλειμμένων λατομείων), ενώ επιπλέον δύναται να λειτουργήσει και ως βιολογική μέθοδος φυτοπροστασίας που μειώνει την αναγκαιότητα χρήσης χημικών προϊόντων.

Μολονότι μέχρι στιγμής έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης, αυτά δεν έχουν εκτενώς προωθηθεί, ενώ αντίστοιχα προγράμματα με διαλογή στην πηγή σε μεγάλους παραγωγούς οργανικών απορριμμάτων, όπως τα νοσοκομεία, τα στρατόπεδα, οι κατασκηνώσεις, οι φυλακές, οι φοιτητικές εστίες-λέσχες, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι αλυσίδες γρήγορης εστίασης, βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, που θα μπορούσαν να δώσουν μια ουσιαστική προώθηση στο μέτρο, δεν έχουν υλοποιηθεί.
Ολόκληρη η ερώτηση εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε την ανάρτηση. Τα σχόλια δημοσιεύονται χωρίς προληπτικό έλεγχο. Η τήρηση των αυτονόητων κανόνων επαφίεται στον... "πατριωτισμό" των αναγνωστών μας.