Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Στις Σκουριές δε μπορείς να παίζεις τις κουμπάρες


Του Μιχάλη Γ.Τριανταφυλλίδη

Τα γεγονότα στις Σκουριές δεν είναι ένα απλό συμβάν που ήρθε, πέρασε και έφυγε.
Τα πράγματα για όποιον γνωρίζει την περιοχή, έστω και λίγο, αντιλαμβάνεται οτι είναι πολύ πιο σοβαρά.
Πολύ πιο σοβαρά από τις δήθεν τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις των εκφωνημένων δεκάρικων.

Να μην πάμε μακριά. Από την TVX ν’ αρχίσουμε.
15 χρόνια πριν, παρουσιάστηκε και πάλι ο καβγάς που δίχασε και διχάζει την περιοχή. Τότε υπήρχαν οι Καναδοί που ελέω ΥΠΕΘΟ μοίρασαν χρήμα άσωτο αριστερά και δεξιά , ακολουθώντας λάθος συνταγή.

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες.
Η TVX έφυγε, ο Κούτρας ήρθε. Η υπόθεση του διχασμού στην περιοχή είναι πολύ βαρύτερη αυτών που συζητιούνται και νομίζουν ότι αβρόχοις ποσί θα λυθεί το πρόβλημα.

Πριν κάμποσο καιρό έγινε η δίκη για την πρώτη επένδυση, την υπερχείλιση και την μεγάλη καταστροφή στο Στρυμωνικό, πριν χρόνια.
Οι ιδιοκτήτες της επένδυσης αθωώθηκαν λόγω του ότι και περιβαλλοντικές μελέτες είχαν σοβαρές και τις τήρησαν κατά γράμμα. Έλα όμως που σ’ ένα βράδυ έβρεξε πολλαπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων 50 χρόνων και πλημμύρησαν οι γούρνες που βασίζονταν στις στατιστικές προβλέψεις και είναι προφανές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ταμπουρωνόμαστε πίσω από αυτά για να αρνούμαστε την ανάπτυξη.

Της TVX της έφαγαν τους παράδες που σπαταλήθηκαν σε καμπαναριά, παιδικές χαρές, τσέπες και άλλα τέτοια αναπτυξιακά έργα.
Δεν βλέπω να έχουμε γίνει σοφότεροι όμως στην σημερινή κρίση.
Η πολιτεία δεν έχει τα κότσια να λύσει το θέμα?
Να το λύσει η τοπική κοινωνία και να πάρει την ευθύνη. Και πως θα το λύσει η τοπική κοινωνία?
Με ένα τοπικό δημοψήφισμα στους Δήμους που τους αφορά το ζήτημα.

Οι τοπικές κοινωνίες δεν υπάρχουν μόνο για τα καλαμπούρια και τις δήθεν πολιτικές περισπούδαστες αναλύσεις. Υπάρχουν και γι’ αυτά τα δύσκολα.

Ακριβώς κάτω από τις σκουριές είναι τα πραγματικά Στάγιρα. Λίγα χιλιόμετρα από την Ολυμπιάδα.
Ενας καταπληκτικός αρχαιολογικός χώρος. Τελείως παραμελημένος και επίσης εκτός διαδρομών.
Και αντίς να πούνε στο Μπόμπολα, δημιούργησε εδώ ένα κέντρο παγκόσμιας ακτινοβολίας για τον Αριστοτέλη, και θα σε ελέγχουμε καθημερινά για το πώς υλοποιείς τις υποσχέσεις σου, ούτως ώστε και πολλά χρόνια μετά το τέλος της εξόρυξης οι επόμενες γενιές να είναι περήφανες για τον τόπο τους που δεν θα έχει μόνο αποκαΐδια, μουρμουράνε για σαλιγκάρια και βατόμουρα.

Ελα όμως που η περιοχή εκεί, των πραγματικών Σταγίρων, είναι εκτός Νομού Χαλκιδικής και άρα μπαίνουν άλλα ηλίθια τοπικιστικά συμφέροντα.
Που σημαίνει πως το καλαμπούρι της δήθεν αντιπαράθεσης θα πρέπει να τελειώσει τώρα.

Και η Αριστερά να πάψει μπροστά σ’ αυτή την ένταση να παίζει τον Πόντιο Πιλάτο.
Να πει θαρραλέα.
Ναι είμαστε υπέρ της επένδυσης και κάθε σοβαρής επένδυσης που τηρεί με ευλάβεια την Ελληνική νομοθεσία για το περιβάλλον.
Και θα είμαστε εμείς, η Αριστερά, που θα ελέγχουμε καθημερινά το ότι τηρούνται οι όροι αλλά ποτέ δεν θα είμαστε εμείς που θα αποτελέσουμε τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου μας, και μάλιστα στολισμένοι με ιδεολογήματα και άλλα συναφή.

Αρα πρέπει να μιλήσουμε για τις άτυχες στιγμές του εκβιασμού για δήθεν αποφάσεις οργάνων και να πούμε ευθέως πρόταση θετική κι όχι γύρω γύρω όλοι.

Αν δε η πλειοψηφία όντως δεν το θέλει, εγώ διαφωνώ, θα μειοψηφώ και θα λέω ναι στην επένδυση πασχίζοντας να γίνει με τον άριστο τρόπο.

1 σχόλιο:

  1. Υπέρ κάθε σοβαρής επένδυσης ασφαλώς και είμαστε. Ακόμη και με περιβαλλοντικό κόστος, αρκεί να είναι λελογισμένο και σίγουρα μικρότερο από τα όποια κέρδη θα έχει η κοινωνία.
    Η συγκεκριμένη όμως δεν ανήκει στην κατηγορία των σοβαρών επενδύσεων. Το ιστορικό της είναι γνωστό, από τις 9 Δεκεμβρίου 2003. Το ΦΕΚ παραχώρησης είναι μνημείο προσβλητικό για την Ελλάδα. Πρόκειται για σκάνδαλο ως προς την παραχώρηση (κάποιοι θα έπρεπε να είναι στη φυλακή για το θέμα αυτό), σκάνδαλο ως προς τα μηδαμινά μεταλλευτικά δικαιώματα, ανώριμη τεχνολογία, βαρύτατο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα, αρνητικό οικονομικό ισοζύγιο ΚΑΙ ως προς τις θέσεις εργασίας (αρκεί να μην ξεχάσει κανείς την οικονομική δραστηριότητα που θα σβήσει εξ αιτίας της συγκεκριμένης "επενδύσεως").
    Τα δεδομένα είναι μπροστά μας, πεντακάθαρα. Αρκεί να θέλουμε να τα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε την ανάρτηση. Τα σχόλια δημοσιεύονται χωρίς προληπτικό έλεγχο. Η τήρηση των αυτονόητων κανόνων επαφίεται στον... "πατριωτισμό" των αναγνωστών μας.